RxBar'ın başarılı yeniden markalaşması onları yıllık 2 milyon dolardan yıllık 160 milyon dolara çıkardı. Bunu nasıl yaptıklarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Yeniden markalaşma nedir ?
Yeniden markalama, bir markanın imajını veya pazarlama stratejisini değiştirme sürecidir. Zaten kurulmuş bir markaya yeni bir isim, logo, yaratıcı öğeler veya tasarımda değişiklik yapmayı içerir.
Yeniden markalaşmanın amacı, bir marka için pazardaki rakiplerinden farklı bir kimlik yaratmaktır. Bu işlem, küçük dokunuşlardan tutun markanın logo, slogan ve isminin dahi yenilenmesine kadar değişim gösterebilir.
Yeniden markalaşma için en doğru an ne zaman gelir?
Amazon markanızı yeniden yeniden tasarlamak için doğru zamanı anlamak çok önemlidir. İşte yeniden markalaşmayı ne zaman düşünmeniz gerektiğine dair bazı ipuçları.
Durgun satışlar: Elinizden gelen bütün pazarlama çalışmalarınıza rağmen satışlarınız durakladıysa, değişim zamanı gelmiş olabilir. Durgun satışlar ayrıca markanızın veya ambalaj tasarımınızın nişinizde öne çıkması için değişmesi gerektiğini gösterebilir.
Değişen pazar eğilimleri: Pazar eğilimleri evrim geçiriyor. Ürününüzün tasarımı veya ambalaj tasarımı eski görünüyorsa, artık hedef kitlenizle uyum sağlamayabilir. Örneğin, hedef kitleniz Z Kuşağıysa, markalamanız o demografiyle uyum sağlamayacak sıkıcı, sıradan bir tasarım olamaz.
Olumsuz geri bildirim. Ürünün estetiği, işlevselliği veya ambalajı hakkında olumsuz yorumlar, yeniden tasarıma ihtiyaç duyulduğunu gösterebilir. Ne kadar sert olursa olsun, her zaman müşteri geri bildirimlerini dinleyin.
Marka evrimi. İşletmeniz büyüdükçe, markanızın vizyonu ve misyonu gelişebilir. Yeniden markalama, ürünlerinizi bu yeni yönelimle uyumlu hale getirebilir.
Aşağıdaki tabloda buna örnek olarak BP şirketinin yıllar içindeki logo değişimini görebilirsiniz.
BP’nin yeni logosuyla vermek istenen mesaj akaryakıtın dışında da yeni yakıtlar satışa sunabileceği ve yakıtlarının çevre dostu yeşil dönüşüm imajını ön plana çıkarmaktı.
BP kısa süre sonra istediği geri dönüşü elde etti. Değişimden sonra geçen zaman diliminde insanlar markanın yeni logosuna hemen alıştı ve modern marka bilinci ortaya çıktı.
Rekabet baskısı. Rakipleriniz sürekli olarak daha modern, çekici tasarımlarla sizi geride bırakıyorsa, markanızı şu anda piyasada olanla rekabet edecek şekilde yenilemenin zamanı gelmiş olabilir.
Başarılı bir yeniden markalaşmanın örneği:
Rx Bar:
Rx Bar Türkiye'de çok bilinmese de Amerika'da market raflarında veya bir Starbucks tezgahında sık sık görebileceğiniz piyasadaki en bilinen ve başarılı protein bar markasıdır.
2013 yılında piyasaya sürülen RxBar şu an Amazon'da protein bar alt kategorisinin %22'sine sahip.
1.RxBar / 27.5 M $ / %22
2. PureProtein / 15.4 M $ / %12
3. KIND / 15.4 M $ / %12
4. ALOHA / 12.4 M $ / %10
5. IQBAR / 11.3 M $ / %9
6. Legendary Foods / 10.2 M $ / %8
7. Quest Nutrition / 9.4 M $ / %8
8. Cilf Bar / 8.5 M $ / %7
9. Atkins / 7.6 M $ / %6
10. Go Macro / 6.8 M $ / %5
RxBar'ın orijinal ambalajı rekabette öne çıkmıyordu. Ambalaj, potansiyel müşteriye diğer markalardan neden farklı olduğunu göstermiyordu.
Şimdiye kadarki en lezzetli ve en sağlıklı bara sahip olabilirsiniz ama ambalajın ürünün bu özelliklerini en iyi şekilde anlatması gerekir.
RxBar 2016 yılında ambalajın rakiplerinden sıyrılarak öne çıkamaması sebebiyle, yukardaki resimde görmekte olduğunuz eski ambalajını değiştirme kararı aldı.
Ürünlerinin doğal olduğunu ve "doğal ürünlerden oluştuğunu" söylemek yerine, ambalaj üzerinde doğal içerikleri ön plana çıkararak bunu tam olarak gösterdiler.
Ambalajı yeniden tasarlamaları şirket için ciddi bir fark yarattı !
RxBar, 2013 yılında satışa başladıktan 9 ay sonra 600.000 dolarlık satış yaptı. 2014 yılında 2 milyon dolarlık satış yaptı ve 2016 yılındaki marka değişikliğinden sonra satışları tahmini olarak 160 milyon dolara çıktı !
Yeniden markalaşma her zaman sadece logonuzu değiştirmek veya web sitenizi güncellemek anlamına gelmez; yeniden markalama şirketinizin birçok yönüne dokunarak yenilenmiş bir kimlik yaratabilir. Şirketinizde yeniden markalaşabileceğiniz bazı temel alanlar şunlardır:
1. Marka adı
Neden yeniden markalaşmalısınız?
Adınız güncelliğini yitirmiş, çok genel olabilir veya artık şirketinizin vizyon ve misyonunu yansıtmıyor olabilir. Orijinal adınızın adaptasyona sağlayamayacağı yeni pazarlara açılmanız da gerekebilir.
Etkisi. Yeni bir isim markanızı canlandırabilir, onu hedef kitleniz için daha alakalı ve çekici hale getirebilir.
2. Logo ve görsel kimlik
Neden yeniden markalaşmalısınız?
Güncelliğini yitirmiş veya mevcut marka mesajınızla uyuşmayan bir logo, pazar varlığınızı engelleyebilir.
Etkisi. Yenilenmiş bir logo ve görsel kimlik (renk şemaları, tipografi ve görseller dahil) markanızın daha trend veya profesyonel görünmesini sağlayarak müşteri algısını ve tanınırlığını artırabilir.
3. Slogan/slogan cümlesi
Neden yeniden markalaşmalısınız?
Sloganınız veya sloganınız artık şirketinizin değerlerini veya ürünlerinizin faydaları ve avantajlarını doğru bir şekilde yansıtmıyor olabilir.
Etkisi. Yeni ve akılda kalıcı bir slogan, markanızın özünü ve değer teklifini özetleyerek onu daha akılda kalıcı ve ilgi çekici hale getirebilir.
4. Marka mesajlaşması ve sesi
Neden yeniden markalaşmalısınız?
Markanızın tonu ve mesajı, hedef kitlenizle daha iyi bağlantı kurmak veya şirketinizin yönündeki değişiklikleri yansıtmak için gelişmeye ihtiyaç duyabilir.
Etkisi. Tutarlı ve güncel marka mesajları, marka kimliğinizi güçlendirebilir ve müşterilerinizle net, ilgi çekici bir iletişim kurmanızı sağlayabilir.
5. Ürün ambalajı
Neden markanızı yeniden şekillendirmelisiniz?
Çekici olmayan veya etkisiz ambalajlar müşteri deneyimini, marka algısını ve satış performansını olumsuz etkileyebilir.
Etkisi. Yeniden tasarlanan ambalajlar işlevselliği, estetik çekiciliği ve marka bilinirliğini iyileştirerek müşteri deneyimini geliştirebilir.
Yeniden markalaşma işletmeniz için doğru mu?
Yeniden markalama, hafife alınmaması gereken büyük bir karardır. Yeniden markalamaya yönelik olası maliyet ve zaman taahhüdünün yanı sıra, etkisini de göz önünde bulundurmalısınız. Yeniden markalamanın olumlu veya olumsuz tüm olası sonuçlarını göz önünde bulundurun.
E-Ticarete dair daha fazla soru ve merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçin.
Comments